UWV PLATFORM VOOR EN DOOR MENSEN MET EEN ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSUITKERING
Ervaringsdeskundige Anja helpt mensen bij re-integratie na kanker
Re-integreren na ziekte is moeilijk
Werken Interview

Re-integreren na kanker

Anjo heeft zich tijdens haar re-integratie na kanker eenzaam en onbegrepen gevoeld. Nu helpt ze anderen om dat te voorkomen. 

keer gelezen
4427

Als je kanker of een andere ziekte hebt overwonnen, is het niet gemakkelijk om weer aan het werk te gaan. Veel (ex-)patiënten ondervinden hierbij problemen. Ervaringsdeskundige Anjo helpt hen. 

'Leer goed naar jezelf te luisteren'

Anjo werkt als leidinggevende in een radiotherapeutisch centrum. 4 jaar geleden werd bij haar borstkanker geconstateerd. Een lang en zwaar behandelingstraject volgde. Ze werkt nu weer 3 dagen in de week. Anjo: ‘Re-integreren was verre van gemakkelijk. Ik was genezen verklaard, maar de behandeling had zijn sporen nagelaten. Ik ben snel moe, heb concentratieproblemen en ik kan niet meer 2 dingen tegelijk doen. Heel onhandig in een leidinggevende functie. Het was lastig om erachter te komen hoeveel ik nog aankon. En wat ik nodig had om mijn werk goed te doen. Ik heb me in die tijd eenzaam en onbegrepen gevoeld.’ 

Nooit meer de oude na kanker

Het blijkt dat veel mensen die kanker hebben overwonnen, moeilijkheden ondervinden als ze weer aan het werk gaan. ‘De behandeling tegen kanker heeft effect op het lichaam en de hersenen’, gaat Anjo verder. ‘Maar die bijwerkingen zijn niet meetbaar. Dat maakt het lastig. Als je bent genezen, verwachten werkgevers en collega’s vaak dat je weer de oude bent. Maar dat is helaas niet zo. Je wordt nooit meer de oude. Iedereen moet voor zichzelf opnieuw uitvinden wat wel kan en wat niet.’ 

Stel prioriteiten bij terugkeer werk

Anjo helpt andere (ex-)patiënten met kanker bij hun re-integratieproces. Ze is als vrijwilliger verbonden aan patiëntenbeweging Levenmetkanker. ‘Het belangrijkste vind ik dat mensen voelen dat ze er niet alleen voor staan. Ik adviseer bijvoorbeeld om kleine stappen tegelijk te nemen. Begin met een paar ochtenden. Stel prioriteiten, zorg ervoor dat het werk niet met je aan de haal gaat. Ik leer mensen om goed naar zichzelf te luisteren. Neem tijdens een gesprek met een werkgever of bedrijfsarts geen afwachtende houding aan. Denk niet: zij weten wel wat goed voor mij is. Neem het heft in handen. Maak een plan en leg dat aan hen voor.’ 

Kracht door hulp anderen

Het helpen van anderen kost Anjo veel tijd, maar het geeft haar ook energie. ‘Ik merk dat ik in die jaren zoveel heb geleerd. Al die kennis en vaardigheden geef ik graag door aan mensen die het nodig hebben. Daar put ik zelf ook weer kracht uit.’ 

Wil je een gesprek met Anjo of een van de andere ervaringsdeskundigen van patiëntenbeweging Levenmetkanker? Ga dan naar de website www.kanker.nl/werk. Begeleidingsgesprekken zijn gratis. 

Gepubliceerd op: 26-05-2015

Reacties

Door Kitty Vos op woensdag 27 mei 2015, 22:54

Ik heb het genoegen gehad Anjo te ontmoeten en zij heeft mij geweldig geholpen en gesteund bij mijn re-integratie. Dank je wel Anjo!!!!

Door piet-heyn goedhart op donderdag 4 juni 2015, 11:07

de adviezen van Anfo spreken mij zeer aan. in herstel of leven na een ernstige ziekte is een kernvraag hoeveel en vooral in welk ritme en tempo je weer gaat/kunt werken.
dit is een balancerend koord, wat moet je doen om je herstel verder te vitaliseren en er in te groeien? ik ben daar nu 18 jaar ziek en sterk herstellende voortdurend mee bezig. Met hulp van 3 therapeuten en steun van vooral vrienden. het gaat er ook primair om hoe je levensgeluk uit je parttime werken en je verdere dag kunt halen. Daarbij heb ik veel aan spiritualiteit. Een fantastisch fenomeen, wat mij helpt herstellen en vooral een goed, gelukkig leven op te bouwen.

Door Caroline op donderdag 22 oktober 2015, 11:15

Beste Anjo,
Ikzelf ben in de ziektewet gekomen (WIA) doordat mijn zusje huid-kanker kreeg, de ergste vorm van huidkanker, melanoom. In 2005 operatief verwijderd (goedaardig!) en in 2007 kwaadaardig. De patho-loog anatoom had een grove fout begaan. Door in 2005 goedaardig te geven. Mijn moeder kon met dit alles niet meer leven en besloot suïcide te plegen (trein). Toen mijn vader ook gekke dingen zei knapte er "iets" in mij. Ik had zelf ook psychische hulp nodig, zware medicatie (3,5 jaar lang), gesprekken met psychologen en psychiaters, opname UMC, gesloten afdeling Psychiatrie. Dit vond ik het allerergst, weg van mijn gezin; man, 2 kinderen en van mijn vader. Mijn vertrouwen in iedereen (+/- 15% nog in mijn vader) was weg. Door mijn doorzettingsvermogen en de steun van mijn gezin, vrienden & collegae ben ik weer bijna helemaal terug. D.w.z. ik ben nu nog 42% ArbeidsOngeschikt bij mijn werkgever. De werkgever is behoudend en schuift het voorlopig nog vooruit. Ik wil er vanaf.

Door Rolf creemers op maandag 19 juni 2017, 11:48

Beste Anjo, ik heb diverse operaties gehad na mijn uitgezaaide nierkanker. Nu leef ik met een titanium prothese in mijn rug van 35 vm met acht schroeven in mijn wervels . Ik januari heb ik bestraling ondergaan ennet te horen gekregen dat alles nu stabiel is. Ikben nu nog in de ziektewet maar kan door mijn pijn in mijn rug nauwelijks iets doen is denk dat een aanvraag tot wia misschien mogelijk is maar meer dan een paar uur werken zit er helaas niet in ! Wat zou jij mij nu adviseren en wat is wijsheid. Een half kaar geleden zij men bij het UWV dat ik gewoon op een baan moest solliciteren en dan maar kijken ! Het erover hebben is geen optie want dan nemen ze me nooit aan! Dus ik denk dat ik gewoon aan moet sturen op een wia met regeling !

Door Helena op dinsdag 11 juli 2017, 00:22

Beste Anjo, 5 jaar geleden heb ik anuskanker gehad 33 bestralingen . Maar als zo vaak heb ik er darmklachten aan overgehouden en blaasklachten het belemmerd mij behoorlijk in mijn dagelijks leven . Mijn baan toen 32 uur Pw heb ik niet kunnen houden , wel meteen een nieuwe baan gekregen voor 21 uur ik werk nu dus maar 4 uur per dag . Ik krijg dus nog 11 uur Pw van het uwv aangevuld . Ik weet dat ik het nooits meer ga redden om 32 uur te werken mede omdat ik laats op mijn werk meer uren heb gedraaid om de vakanties op te vangen , ik kwam vaak huilend thuis van de pijn dus ik voel goed wat nog kan en niet meer . Ook ben ik voor 2 wk terug weer geopereerd aan de anus gelukkig was de uitslag goed . Nu wil het uwv dat ik er nog iets bijzoek van werk of een baan zoek voor 32 uur wat ik ook zeker wel begrijp van het uwv maaaaar ik kan het niet meer ik slaap niet meer door het gepieker ben constant moe . Hoe kan ik dit het beste aanpakken Anjo . Gr Nicole

Reactie toevoegen

Laat hieronder je reactie achter. Het betekent een verplicht veld

Reactie beperkt tot 1000 tekens, nog 1000 over

Deze website maakt gebruik van cookies. Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik ben akkoord