UWV PLATFORM VOOR EN DOOR MENSEN MET EEN ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSUITKERING
Illustratie van vrouw met ladder springt door naar pijl
Werken Achtergrond

Vacaturetermen-abc

Dynamisch, netwerk, teamplayer of uitdaging … In veel vacatures zie je dezelfde woorden terugkomen. Wat betekenen deze begrippen? Lees alle veelvoorkomende (soms cliché-)termen.

keer gelezen
2234

Agile, hands on of spin in het web … In veel vacatures zie je dezelfde woorden terugkomen. Maar wat betekenen deze termen? En hoe speel je erop in met je sollicitatie? Het gaat hier om voorbeelden, je kunt het natuurlijk aanpassen naar wat het beste past bij jouw arbeidsbeperking. Lees alle veelvoorkomende termen in dit Vacaturetermen-abc. 

De A van Aanpassingsvermogen, Affiniteit en Agile

 • Aanpassingsvermogen: je bent een kameleon en je voelt je snel thuis in de nieuwe kantoortuin, bedrijfsbus of het klaslokaal. Noem voorbeelden hoe je je snel een nieuwe omgeving eigen maakt, en hoe je je snel aanpast bij een tegenslag door over te gaan op plan B.
 • Affiniteit: met deze term vermijdt de schrijver het woord leuk, maar daar komt het dus eigenlijk op neer. Iets ‘spreekt je aan’, ‘je wordt er enthousiast van’ zijn alternatieven. Noem voorbeelden. Dit hoeft niet altijd binnen het werk te zijn. Affiniteit met schrijven kan eveneens blijken uit je eigen blog die je al jaren bijhoudt.
 • Agile: dit betekent letterlijk ‘lenig’. Het lijkt wel een modewoord, maar betekent stiekem gewoon flexibel. Zie letter F.

De B van Besluitvaardigheid en Bruggenbouwer

 • Besluitvaardigheid: knopen zijn er om door te hakken. Natuurlijk in overleg met het team. Omschrijf in het kort een situatie waarin je besluitvaardigheid van pas kwam. Wees zo concreet mogelijk en overdrijf nooit.
 • Bruggenbouwer: tenzij je naar een baan bij een constructiebedrijf solliciteert, bedoelt men dit figuurlijk. Bruggen bouwen is eigenlijk mensen, met uiteenlopende ideeën, met elkaar verbinden.

De C van Creatief

Hiermee wordt meestal niet bedoeld dat je in december altijd zelf de kerstkaarten knutselt, maar dat je ‘out of the box’ kunt denken en iedereen kunt verrassen met originele oplossingen. Een creatief voorbeeld? Altijd benoemen.

De D van Duizendpoot en Dynamisch

 • Duizendpoot: de overtreffende trap van het schaap met de vijf poten. Wordt vaak gebruikt om aan te geven dat je naast een presentatie tijdens het directieoverleg wel even de printjes verzorgt, de koffie regelt en overweg kunt met een weigerende wifi-verbinding. Wil je hier op inspelen met je sollicitatiebrief, laat dan weten dat je van afwisseling in het takenpakket houdt en omschrijf in welke uiteenlopende werkzaamheden je uitblinkt.
 • Dynamisch: als in een vacature de term ‘dynamische omgeving’ staat, zijn er vaak allerlei organisatorische ontwikkelingen gaande waarin je je staande moet zien te houden. Gaat het over een dynamisch team, dan wordt er een team bedoeld dat actief, daadkrachtig en ondernemend is. Vaak in combinatie met jong. Ben je zelf niet ontzettend expressief (en misschien ook niet meer zo jong)? Denk om, en gebruik stabiel, weldoordacht en evenwichtig als welkome aanvulling op het dynamische team.

De E van Enthousiast

Zorg dat uit je brief enthousiasme doorklinkt zonder te overdrijven. ‘Ik kan niet wachten op je reactie’ is wellicht iets té enthousiast. ‘Ik kijk uit naar je uitnodiging’ past beter. En uiteraard heb je bij het sollicitatiegesprek een streepje voor op de andere kandidaten wanneer je laat zien hoe enthousiast je bent over de functie.

De F van Flexibel

Sluit perfect aan bij de D van Duizendpoot en slaat bijvoorbeeld op variabele werktijden, reisafstanden en dat je niet moeilijk doet over e-mailtjes beantwoorden na werktijd. Bepaal wel altijd voor jezelf hoe ver je wilt gaan in die flexibiliteit. Grenzen aangeven staat niet in dit ABC, maar is zeker een belangrijke competentie. 

De G van Gespreksvaardigheden

Voorbeelden van gespreksvaardigheden zijn luisteren, discussiëren, feedback geven en ontvangen. Heb je hier niet meteen werkervaring in? Wat dacht je van gespreksvaardigheden bij het trainen van het voetbalteam of tijdens de vergaderingen van het buurtplatform?

De H van Hands on

Vaak gevolgd door ‘mentaliteit’. Een doener, iemand die van aanpakken weet met de handen uit de mouwen. Vermijd de term, maar toon met voorbeelden aan dat je graag aan de slag gaat. Je kunt dan meteen de R van Resultaatgericht meenemen.

De I van Informeel en Initiatiefrijk

 • Informeel: bedrijven spreken graag van een ‘informele sfeer op de werkvloer’. Zie ook de J van Joviaal. De manager wordt met ‘je’ aangesproken, de directeur met de voornaam. Een heel formele werksfeer komt nog maar weinig voor in Nederland, maar wees nooit te informeel in je sollicitatiebrief. Lees als voorbereiding de teksten op de bedrijfswebsite. Hiermee krijg je vaak al een goed beeld van de juiste toon.
 • Initiatiefrijk: neem je graag en vaak het voortouw? Dan ben je initiatiefrijk. In plaats van dit woord letterlijk te gebruiken in je brief, kun je beter beschrijven in welke situatie je het initiatief nam. Geen woorden maar daden. Past helemaal bij je als graag het initiatief neemt.

De J van Joviaal

Zie de I van informeel. Het zegt veel over de werksfeer. Er worden hier grapjes gemaakt, mensen zijn hartelijk en tijdens een verjaardag wordt getrakteerd.

De K van Kansen zien en Klantgericht

 • Kansen zien: ‘Ben jij iemand die kansen ziet?’ staat er geregeld in vacatures. Geef in je sollicitatiebrief aan dat je ze niet alleen ziet, maar ze ook grijpt en benut. Want alleen aan kansen zien heeft niemand iets. Zo val je meteen op.
 • Klantgericht: de hedendaagse variant van ‘de klant is koning’. In een winkel is dit vanzelfsprekend, maar ook als telefonist of consultant is het belangrijk dat je oog hebt voor de klant. Omschrijf waarom je dit belangrijk vindt. Hiermee laat je zien dat het geen trucje is, maar dat je echt gemotiveerd bent om de klant als koning te behandelen.

De L van Lean

Met het woord ‘lean’ in vacatureteksten wordt vaak bedoeld dat je de klant centraal stelt, terwijl je zo efficiënt mogelijk werkt. Lean betekent letterlijk ‘mager’ en verspilling is een doodzonde.

De M van Marktconform salaris

Waarschijnlijk wel de meest gebruikte term in vacatures. Een marktconform salaris is gebaseerd op wat de meeste mensen verdienen met een vergelijkbare functie in dezelfde branche. Er hangen dus geen officiële bedragen aan. Bekijk online salarisgidsen om te zien wat vakgenoten bij eenzelfde soort bedrijf gemiddeld verdienen.

De N van Netwerk

Heb je een enorm netwerk of ben je goed in netwerken? Dat is voor een potentiële werkgever gunstig. Zo kun je meteen het klantenbestand uitbreiden. Of op z’n minst de uitnodigingen voor de kerstborrel. Overdrijf nooit. Tijdens het gesprek kan namelijk worden doorgevraagd. Je valt al snel door de mand wanneer naar die ene belangrijke partner uit de regio gevraagd wordt en je hebt geen idee wie dit is. 

De O van Overtuigingskracht en Ownership tonen

 • Overtuigingskracht: ben je een geboren verkoper? Kun je collega’s makkelijk overtuigen van jouw ideeën? Dan heb je overtuigingskracht. Hier kan een voorbeeld enorm helpen. Vermijd de typische autoverkoper-aansmeer-tactieken, maar laat zien hoe je met de juiste argumenten het team zover kreeg om voor jouw idee te gaan.
 • Ownership tonen: letterlijk betekent dit ‘eigendom’, maar er wordt bedoeld: verantwoordelijkheid nemen en betrokken zijn bij het doel. In plaats van deze platgeslagen term te gebruiken, kun je beter met voorbeelden laten zien dat je ergens voor gaat.

De P van Passie, Pre en Proactief

 • Passie: deze term vind je tegenwoordig in bijna elke vacature. Eigenlijk is dit gewoon de overtreffende trap van de E van Enthousiast.
 • Pre: ‘Kennis van de Franse taal is een pre.’ In tegenstelling tot ‘must’ is dit geen harde voorwaarde. Fijn als je een woordje Frans spreekt, maar het is geen dealbreaker als je niet verder komt dan een mondvol camping-Frans. Blijf altijd eerlijk. Vloeiend Frans op je cv en tijdens het gesprek niet verder komen dan ‘Je m’appelle Claude’ is een faux pas.
 • Proactief: veelal in combinatie met ‘houding’. Zie ook de I van Initiatiefrijk en de K van Kansen zien. Je wacht niet af tot er van hogerhand een opdracht komt, maar je signaleert en reageert. Tip: even bellen met de contactpersoon, voordat je in de pen klimt voor een sollicitatiebrief is hét teken van proactiviteit.

De R van Resultaatgericht

Vergelijkbaar met doelgericht. Het resultaat is wat telt. Let op voor valkuilen: het proces en het team zijn natuurlijk net zo belangrijk. Blindelings op het resultaat afstormen wil niemand. Dat ene voorbeeld waarbij je in je vorige baan dat mooie resultaat hebt bereikt, kun je hier perfect bij noemen. Het geeft ook nog eens blijk van je aanpassingsvermogen, affiniteit, ownership, overtuigingskracht en hands on-mentaliteit. 

De S van Spin in het web en Stressbestendig

 • Spin in het web: een spin in een web heeft overzicht, ziet precies wat er op welk gespannen draadje gebeurt en reageert bij elke verandering. Een betere metafoor kon men niet bedenken. Eventueel wel een wat minder akelige? Zie ook de B van Bruggenbouwer en de V van Verbinder.
 • Stressbestendig: wat stress geeft verschilt van persoon tot persoon en iedere functie heeft z’n stressmomenten. Ben je wat stressgevoelig? Noem het ‘gezonde stress’. Die zorgt namelijk voor focus en draagt bij aan het resultaat (zie de R).

De T van Teamplayer en Transformatie

 • Teamplayer: geen solist, maar een mensenmens? Dan ben je vast een teamplayer. Kenmerken zijn: oog voor het menselijke aspect, betrokken en attent. Je bent altijd op zoek naar ieders kwaliteiten, deelt complimenten uit en zorgt regelmatig voor het vieren van een succesmomentje.
 • Transformatie: betekent verandering. Dat kan van alles zijn. Een verhuizing naar een ander pand, het digitaliseren van een complete afdeling. Heb je hier geen ervaring in? Kijk naar situaties buiten je werk. Een grote verbouwing aan je huis kent een planning, een financiële begroting en contact met uitvoerders. Dit zijn elementen die op grotere schaal bij een transformatie komen kijken.

De U van Uitdagend

Elke baan is ‘een nieuwe uitdaging’, zo lijkt het als je de vacatures leest. Net als de E van Enthousiast scharen we deze term onder opvulling. Daarnaast is het erg subjectief. Wat voor de één een nieuwe uitdaging is, vormt voor de ander dagelijkse kost.

De V van Verbinder en Visie

 • Verbinder: breng je graag mensen met elkaar in contact? Dan ben je tegenwoordig een ‘verbinder’. Zie ook de B van Bruggenbouwer en de N van Netwerk. Inmiddels is deze term zo vaak gebruikt, dat we ‘m officieel versleten mogen noemen. 
 • Visie: wat zijn jouw ideeën over de functie en het bedrijf? Verdiep je in de organisatie en denk met ze mee. Wees kritisch, maar val de ander niet aan in je brief. En wat is de visie op je eigen loopbaan? Ben je van plan om een opleiding te volgen? Wil je graag groeien binnen het bedrijf? Als dit mogelijk is, kun je dit altijd aangeven. Getuigt meteen weer van de I van Initiatiefrijk.

De W van Werken in een team

Zie ook de T van Teamplayer. Welke rol neem je aan binnen een team? Ben je al snel de leider, de onderzoeker of de motivator? Bedenk dat al deze rollen nodig zijn in een team. En het geheel is meer dan de som der delen.

De Z van Zelfsturende teams

Zelfsturende teams zijn samen verantwoordelijk voor het eindproduct. De Z van Zelfstandig werken hadden we hier nog bij kunnen zetten, want dat is een van de kwaliteiten die een zelfsturend team nodig heeft. Zie ook de O van Ownership.

Bron: werkbladmagazine.nl

Lees ook de Top 10 vage vacaturetermen.

Gepubliceerd op: 23-05-2019

Lees meer over

Solliciteren

Reacties

Reactie toevoegen

Laat hieronder je reactie achter. Het betekent een verplicht veld

Reactie beperkt tot 1000 tekens, nog 1000 over

Deze website maakt gebruik van cookies. Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik ben akkoord