UWV PLATFORM VOOR EN DOOR MENSEN MET EEN ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSUITKERING
In de logistiek is er veel kans op werk
Werken Achtergrond

Veel vraag naar personeel: grijp je kans

Steeds meer werkgevers kunnen moeilijk nieuw personeel vinden. Denk aan banen in het onderwijs, de zorg, ICT of logistiek. Hoe kun jij hier je voordeel mee doen? 

keer gelezen
3284

In sommige sectoren is het moeilijk om kandidaten te vinden voor vacatures. Er is veel meer vraag naar personeel dan aanbod. Dit biedt mogelijkheden voor mensen met een arbeidsbeperking. Hoe pak je je kansen?

LET OP!

Vanaf 1 januari 2021 veranderen de regels voor de Wajong en lijken de verschillende soorten Wajong (oude Wajong, Wajong2010 en Wajong2015) meer op elkaar. Het kan zijn dat de Wajong-informatie hieronder niet meer helemaal actueel is. Kijk op uwv.nl/veranderingenwajong wat de veranderingen voor jou betekenen.

Ben jij op zoek naar werk waarvoor geen specifiek diploma nodig is? Dan maak je onder andere kans in de volgende beroepen:

  • bouw: hulparbeiders bouw, slopers, asbestverwijderaars;
  • transport en logistiek: heftruckchauffeur, magazijnmedewerker;
  • schoonmaak: schoonmakers algemeen, gevelreinigers, industrieel reinigers.

Verder zijn er grote personeelstekorten, en dus kansen, in de volgende sectoren:

  • horeca;
  • ICT;
  • industrie;
  • onderwijs;
  • techniek;
  • zorg.

Veel vraag naar lager opgeleiden

Een paar jaar geleden werden er vooral hoger opgeleiden gezocht. Nu maken ook werkzoekenden met wat minder opleiding, of niet de juiste opleiding, een goede kans op een baan. Vaak moet je wel bereid zijn om een (korte) training of opleiding te volgen.

Minder strenge eisen

Bedrijven met personeelstekorten zijn veel flexibeler bij het aannemen van nieuwe mensen dan een tijdje terug. Dit merk je onder andere door het splitsen van taken. In de zorg zie je bijvoorbeeld veel ondersteunende functies. Die nemen een deel van het werk over van de gediplomeerde zorgverleners. Denk aan bedden opmaken, koffieschenken, helpen in de keuken, spelletjes doen en wandelen. Voor deze ondersteunende functies zijn motivatie en levenservaring belangrijke eisen. Diploma’s zijn veel minder van belang.

Ook in het onderwijs zijn er volop functies voor mensen met een arbeidsbeperking. Om wat voorbeelden te noemen: administratieve werkzaamheden (aannemen telefoon, kopiëren, verwerken van post), huishoudelijke taken (boodschappen, koffie/thee, aanvullen voorraden in keuken, schoonmaak) en onderhoud aan het gebouw en het schoolplein.

Bedrijven bieden bovendien scholing en training aan. Bijvoorbeeld om een bepaald certificaat te halen. Dat duurt soms maar 1 of 2 dagen.

Sollicitatietips

Zie je ergens een interessante vacature? Vraag dan aan het bedrijf op welke kwaliteiten ze selecteren. En of jij kans maakt om voor die baan in aanmerking te komen.

Geef ook aan dat je bereid bent om een training te volgen. Of een certificaat te halen. 

Gaat je interesse uit naar een bepaalde sector? Kijk dan wat de mogelijkheden zijn om je te scholen. Een adviseur van het Leerwerkloket bij jouw in de buurt kan je hierbij helpen.

Meer kansen creëren

Ben je op zoek naar werk, maar kun je niets vinden in je favoriete sector? Bezoek dan eens een banenmarkt of bedrijvendag. Daar gaan beroepen veel meer leven dan wanneer je alleen een vacature leest. 

UWV hoort vaak van werkzoekenden die openstaan voor andere beroepen, dat ze eerst een verkeerd beeld van het werk hadden. De kans is groot dat een functie of een sector waar je nu niet aan denkt, toch geschikt voor je is.

Meer lezen over dit onderwerp?

UWV Perspectief: Samantha (Wajong), Dave (WIA), Karin (Wajong) en Danny (Wajong) lieten zich omscholen.

Werk.nl:

Gepubliceerd op: 21-02-2019

Reacties

Door Helen den heijer op maandag 24 februari 2020, 20:33

Mijn zoon heeft al 3 maanden geleden gevraagd of hij een heftruckcertificaat mag gaan halen op kosten van het uwv. Ze houden hem gewoon aan het lijntje en doen niets voor hem. Wil het uwv nu dat iemand weer aan het werk gaat of niet. Ik lees in dit artikel ook dat er veel heftruckchauffeurs nodig zijn. Help mijn zoon dan. Hij heeft een uitkering van net 1300 euro en kan daar amper van rond komen. Hij moet wel zijn vaste lasten kunnen betalen. Hij kan niet nog extra geld uitgeven aan een cursus al kost deze maar 250 euro. Volgens mij heeft het uwv daar wel een pitje voor en anders slaat deze site nergens op. Ik zou graag een uitleg hierover willen. Hij is ten einde raad.

Door UWV Webcare op woensdag 26 februari 2020, 11:05

Beste Helen den Heijer,
Het lijkt mij erg frustrerend voor jouw zoon dat hij graag een cursus wilt volgen, maar het gevoel heeft dat wij hem aan het lijntje houden.
Om iets kunnen doen voor hem, hebben wij echt inzage nodig in zijn persoonlijke gegevens. Het beste wat je kunt doen is ons bellen via 088 898 9294, zodat wij dit kunnen uitzoeken.
Met vriendelijke groet,
Jim
UWV webcareteam

Reactie toevoegen

Laat hieronder je reactie achter. Het betekent een verplicht veld

Reactie beperkt tot 1000 tekens, nog 1000 over

Deze website maakt gebruik van cookies. Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik ben akkoord