UWV PLATFORM VOOR EN DOOR MENSEN MET EEN ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSUITKERING
Illustratie van vrouw aan werk achter bureau
Werk als medicijn: arts spreekt met vrouw
Werken Interview

Werk: helend of ziekmakend?

Is werken een goed medicijn? Of kan het je goed ziek maken? ‘Werk gaf mij weer structuur in mijn leven en de kans om te herstellen.’ Reageer net als Kirsten, Carlos en Yolanda.

keer gelezen
3954

Werk kan zowel helend als ziekmakend zijn. Aan Kirsten, Carlos en arbeidsdeskundige Yolanda stellen we de vraag: vind jij werk een goed medicijn?

LET OP!

Vanaf 1 januari 2021 veranderen de regels voor de Wajong en lijken de verschillende soorten Wajong (oude Wajong, Wajong2010 en Wajong2015) meer op elkaar. Het kan zijn dat de Wajong-informatie hieronder niet meer helemaal actueel is. Kijk op uwv.nl/veranderingenwajong wat de veranderingen voor jou betekenen.

‘Wederzijds respect tussen jou en je werkgever is cruciaal’

Carlos: 'Ga voor voldoening'

Carlos Monteiro (50), WIA en werk: ‘Ik was 2 jaar arbeidsongeschikt toen ik met hulp van UWV en een wsw-indicatie gelukkig weer kon werken. Zo kreeg ik weer structuur in mijn leven en de kans om te herstellen van een zware depressie. Ik probeerde verschillende werkplekken uit en kwam uiteindelijk terecht bij een leuke administratieve baan voor 24 uur per week. Het is heel belangrijk dat werk je voldoening geeft en dat het je gezondheid niet aantast, bijvoorbeeld door stress. Werk is voor mij een goed medicijn en ik zet mij hier ook actief voor in. Op 11 september 2018 heb ik een petitie met 4.100 ondertekeningen aangeboden aan de Tweede Kamer om de sociale werkvoorziening te heropenen. Ik weet dat heel veel mensen daar baat bij zullen hebben. Helaas wil de huidige staatssecretaris de sociale werkvoorziening niet heropenen.’

‘Een beperking is er altijd, die kan niet ‘weggenomen’ worden’

Kirsten: 'De beperking blijft'

Kirsten Veldhoen (33), Wajong, slechtziend: ‘Werk kan zowel helend als ziekmakend zijn. Welke van de twee het is, valt of staat met het feit of jouw werkgever je serieus neemt en je met respect behandelt. Respect voor jou als persoon, met je beperking daarin meegenomen. Als werknemer heb je ook de verplichting om je maximaal in te zetten voor je werkgever, zo veel mogelijk. Een beperking is er altijd, die kan niet ‘weggenomen’ worden met een aanpassing van de werkplek. De aanpassing geeft je een grotere kans om het werk succesvol uit te voeren, maar de beperking blijft. Ik doe zelf vrijwilligerswerk voor Stichting Philia. Pr-werk; van teksten schrijven tot evenementen organiseren. En ik krijg hier alle ruimte om mezelf te zijn. Dat stukje wederzijds respect tussen jou en je werkgever is cruciaal.’

Yolanda: 'Balans vinden'

Yolanda Smidt, arbeidsdeskundige UWV: ‘In het algemeen antwoord ik hier JA op. Werk kan bijdragen aan een goede gezondheid door: structuur, sociale contacten, ontwikkeling, uitdaging, waardering, beweging en uiteraard een inkomen. Maar dezelfde aspecten kunnen ook een ziekmakende uitwerking hebben. Weinig vrijheid, overprikkeling, teveel verantwoordelijkheid, onderbelasting, overbelasting, gebrek aan erkenning. Het valt niet altijd mee om hierin een balans te vinden. In dit speelveld doen wij ons werk. Een periode van ziek zijn geeft vaak heel veel informatie over wat er nodig is om werk wel als een medicijn te laten werken. Dit verdient al onze aandacht en een luisterend oor.’

Wat is jouw ervaring? Werk: helend of ziekmakend? Reageer ook.

Gepubliceerd op: 22-10-2018

Reacties

Door T op maandag 22 oktober 2018, 19:02

In de basis is werk goed voor dagritme, sociale contacten en kan voldoening geven. Echter wanneer de aanwezigheid van anderen, een bepaalde sociale druk en in een bepaalde werkstructuur meedraaien zodanig veel extra prikkels geven zoals bij mijn man kan werken ook echt ziekmakend zijn. Daarnaast geeft werk ook altijd een ligt gevoel van druk en iets moeten, iets wat verlammend kan werken. Of werk ziekmakend of helend is verschilt dan ook per persoon. Hierin is het belangrijk om de persoon en de omgeving van de persoon serieus te nemen. Echter leert de ervaring dat niet alle arbeidsdeskundigen en verzekeringsartsen er zo instaan er bij voorbaat vanuit gaan dat iemand eropuit is niet te hoeven werken waardoor de persoon het gevoel heeft niet gehoord en gezien te worden.

Door Jeroen Meester op maandag 22 oktober 2018, 19:36

Ik denk dat het heel belangrijk is dat je je op je plek voelt op je werk, dan kan het je zeker helen, ben je er niet op je plek dan kun je er ziek van worden.
Wat mensen er nou precies voor nodig hebben om zich goed te voelen op het werk is per individu verschillend.
Het zou ook heel fijn zijn als gemeenten wat makkelijker om zouden gaan met omscholing, en de subsidies voor opleidingen zouden procentueel gelijk moeten zijn.

Door Fleur Van Zeeland op maandag 22 oktober 2018, 22:46

Een fijne baan waar je geaccepteerd wordt in wie je bent en je als gelijke behandeld wordt is het heel fijn maar al het financiële gedoe eromheen is ziekmakend.
Uiteindelijk ga je er financieel behoorlijk op achteruit als je werkt en een paar honderd euro verdient. Ookal blijf je op of onder 't minimum met die paar honderd euro erbovenop.

Door nanet op woensdag 24 oktober 2018, 16:40

Werk dat bij je persoon past, bij een goede werkgever is helend. Maar als je werk moet doen wat niet bij je past dan niet. Dan wordt je daar ziek van. Verder zijn de omstandigheden om te werken bepalend. Ik wil niet moeten vechten om een plek aan een bureau te moeten bemachtigen. Zoals bij flexplekken het geval is. En voor mij is het erg belangrijk dat werkgevers zich aan afspraken houden. Ik ben daar te veel in teleurgesteld. Bv een situatie dat een collega met zwangerschapsverlof gaat en dat ik dan geacht werd 2 banen te doen en dan op mijn kop krijg omdat dit niet gaat. Heb dit twee keer mee gemaakt. Of een werkgever die je laten tekenen dat ze hygiëne zo belangrijk vinden en je dan een lipstick met collega's laat delen. Verder moet de beloning ook passend zijn voor je werk.

Door Bianca op donderdag 25 oktober 2018, 10:06

Ik vindt deze berichtjes altijd zó frustrerend !
Het UWV komt hierin altijd zo schappelijk en meewerkend over, maar ik heb daar tot nu toe weinig van gemerkt.
Je wordt verplicht ieder soort van passend werk te accepteren, ongeacht of het werk is waar je gelukkig van wordt. Door een operatie aan mijn voet kan ik niet veel lopen of staan en moest ik maar gaan kijken voor werk als productiemedewerker, want dit kon zittend gedaan worden. Geen vraag of ik dit misschien ook interessant werk vind, gewoon aflezen van het papiertje, dit zijn je mogelijkheden en daar doe je het maar mee. En als ik dan de stukken in de krant lees over het UWV over reintegratie en contact met "klanten" kan ik alleen maar janken...

Door nanet op donderdag 25 oktober 2018, 13:09

Nog een aanvulling op gisteren.
Ik denk dat het voor sommige mensen en misschien wel meer mensen dan gedacht belangrijk is om zekerheid te hebben. Onzekerheid op het gebied van werk en inkomen is slopend en ziekmakend. Ik weet dat er aan gewerkt wordt. Maar mij heeft het altijd erg veel energie gekost om steeds maar weer een half jaar contract te hebben en dan te moeten blijven solliciteren want wat daarna. En dan maar te zwijgen over alle mensen die ZZP er zijn. En ook niet weten of ze de volgende maand kunnen leven. Over pensioenen maar te zwijgen. Ik denk echt wel eens als ik met pensioen ben wat dan. Want ik en ik denk veel ZZP ers hebben bijna geen pensioen. En die ZZP ers hebben ook vaak uit een soort nood die sprong gemaakt. Als die ziek worden hebben ze helemaal een probleem.

Door Sharon-Lee op donderdag 25 oktober 2018, 19:55

Werken zal voor mij uiteindelijk ziekmaakend zijn, het brengt veel stress en vermoeidheid met zich mee. Een paar maanden trek ik het nog maar na een tijdje zal het een burn out opleveren waardoor ik weer depressief wordt. Vaak genoeg dingen geprobeerd en elke keer komt het weer bij het zelfde terecht.

Door Angelique op vrijdag 26 oktober 2018, 08:13

Werken voor de maatschappij is als een hamster in een loopwiel. Tot je oud bent en met pensioen gaat. Je moet mee draaien en die druk voel je anders hoor je er niet bij.

Door Cor v Duin op vrijdag 26 oktober 2018, 14:31

Na 42 jaar werken zit ik nu 10 maanden thuis , na elke dag weer te moeten presteren en de stress te ervaren van het werken ook na werktijd door storingsdiensten , kom ik nu eindelijk tot rust , het niet hebben van werk is geen schande het is belangrijker dat je je ziekte accepteert en rust vind, wat ook belangrijk is dat je uitkering toereikend is zodat geld geen stressfactor is.

Door Sibel Ozugur op vrijdag 26 oktober 2018, 16:39

Halloo (40)heb sinds 1998 Wa jong.Ik voelde mij thuis zo nutteloos en gaf altijd aan dat ik mij net een plantje in de venster bank voelde.
Heb nu sinds 1maand werk bij een verzorging tehuis en voel mij super goed en voldaan.
Het is wel vrijwilligerswerk maar ben tenminste bezig en nuttig.
Het is voor mij uitlaatklep even weg van mijn privé situatie en vergeten dat ik ziek ben.

Reactie toevoegen

Laat hieronder je reactie achter. Het betekent een verplicht veld

Reactie beperkt tot 1000 tekens, nog 1000 over

Deze website maakt gebruik van cookies. Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik ben akkoord