UWV PLATFORM VOOR EN DOOR MENSEN MET EEN ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSUITKERING
Werken met een arbeidsbeperking-wajong-solliciteren
Werken met een arbeidsbeperking-wajong-solliciteren
Werken Nieuwsbericht

Zo werkt het: werken met een arbeidsbeperking

Werken heeft een positieve invloed op het leven van mensen met een beperking of aandoening. Maar veel mensen met een arbeidsbeperking hebben ongewild geen baan. Dat heeft effect op hoe zij zich voelen. 

keer gelezen
7783

Werken heeft een positieve invloed op het leven van mensen met een beperking of aandoening. Zij ervaren hun leven zinvoller en zijn doorgaans gelukkiger als zij werk hebben. Maar veel mensen met een arbeidsbeperking hebben ongewild geen baan. Velen ervaren dat werkloosheid een negatieve invloed heeft op hun gezondheid en sociale contacten. Zij voelen zich bovendien vaak nutteloos. Deze en andere uitkomsten staan in het onderzoeksrapport 'Zo werkt het'.

LET OP!

Vanaf 1 januari 2021 veranderen de regels voor de Wajong en lijken de verschillende soorten Wajong (oude Wajong, Wajong2010 en Wajong2015) meer op elkaar. Het kan zijn dat de Wajong-informatie hieronder niet meer helemaal actueel is. Kijk op uwv.nl/veranderingenwajong wat de veranderingen voor jou betekenen.

Ieder(in), MIND Landelijk Platform Psychische Gezondheid en Patiëntenfederatie Nederland vroegen 2811 mensen met een beperking of aandoening naar hun ervaringen bij het zoeken en hebben van werk. Meer dan de helft heeft geen betaald werk. Van de deelnemers heeft 45% een chronische ziekte, 25% een psychische aandoening en 19% een lichamelijke beperking.

Obstakels bij vinden van werk

Het vinden van werk blijkt lastig en het uitblijven ervan heeft grote invloed op de levens van mensen met een handicap of aandoening. Zij geven aan dat het daardoor voelt alsof ze er niet bij horen. Als obstakels bij de zoektocht naar werk worden onder meer het ontbreken van passend werk, stigmatisering en twijfels over eigen kunnen en mogelijkheden genoemd. Om knelpunten bij het zoeken van werk weg te nemen, hebben deelnemers behoefte aan:

 • Een veilige werkomgeving
 • Goede afstemming met de (toekomstige) leidinggevende
 • Eigen grenzen goed kunnen aangeven
 • Bijscholing of omscholing
 • Loopbaan coaching

Op werk ook knelpunten

Toch komen ook zij die wel werk hebben veel knelpunten tegen. Bijna twee derde geeft aan te maken te hebben met werkstress, werk onder of boven hun niveau en onvoldoende begeleiding en begrip op de werkvloer. 20% zegt het moeilijk te vinden om naar de werkgever en collega’s toe open te zijn over de knelpunten in het werk. Vaak uit angst of schaamte. Om knelpunten te voorkomen of op te lossen, hebben deelnemers behoefte aan:

 • Aangepaste werkafspraken
 • Goede afstemming met de leidinggevende
 • Eigen grenzen goed kunnen aangeven

Werken betekent ook meedoen

Werk gaat over meer dan alleen inkomen. Veel deelnemers wijzen op het sociale aspect en geven aan dat werk ze het gevoel geeft deel uit te maken van de samenleving, dat ze erbij horen. De meeste mensen met een beperking, chronische ziekte of psychische aandoening willen daarom maar al te graag werken.

Aanbevelingen 

In het rapport staan de volgende aanbevelingen om meer mensen met een arbeidsbeperking werk te laten vinden en houden:

 • Er moet voldoende passend werk zijn;
 • Er moet voldoende passende ondersteuning zijn;
 • Werk moet een veilige plek zijn, waar werknemers open kunnen zijn

Kijk voor het hele rapport 'Zo werkt het' op de website van de Patientenfederatie. 

Gepubliceerd op: 12-02-2018

Reacties

Door peet61 op dinsdag 5 juni 2018, 15:28

Ik voel me toch geroepen om iets over dit onderwerp te schrijven. Als je arbeidsbeperkt bent en je wilt graag werk zoals ik, dan verwacht je dat een potentiele werkgever ook rekening wil en blijven houden met je beperkingen. Helaas, en ik kan uit ervaring spreken , zijn er werkgevers die slechts profiteren van allerlei voordelen en kortingen die zij via het UWV krijgen bij het in dienst nemen van b.v. iemand in de W.I.A. Laten we er niet omheen draaien , een werkgever wil in eerste instantie geld aan je verdienen, dat is logisch, ook speelt een rol in het maatschappelijk verantwoord ondernemen . Maar na verloop van tijd kom je er achter dat men niet zo begripvol meer is t.o.v. je beperkingen ,je lastig gaat vinden omdat je anders bent dan een gewone werknemer. Als na verloop van tijd ook de eerder genoemde voordelen voor de werkgever vervallen, dan is het draagvlak ook meteen verdwenen. Dus ik vraag me af, wat is de echte intentie om een arbeidsbeperkte in dienst te nemen..

Door Sonja op maandag 18 juni 2018, 15:26

Ik ben al zo'n vijf jaar op zoek naar werk en ik ben nu 49 jaar. In 2013 in de WW gekomen na wel, geen, wel, geen werk te hebben gehad. Als alleenverdiener veel te lang op de tenen gelopen en maar door gaan. Dat zal ook wel moeten want je hebt geen keus. In 2014 vond mijn lichaam het genoeg en stond ik letterlijk stil door een verlamd been, een zeldzame auto-immuunaandoening. ZW, revalideren, weer in de WW, diverse banen geprobeerd maar toch weer uitval door restklachten aandoening. Als ik nu solliciteer heb ik een gat van vijf jaar uit te leggen aan een werkgever. Hoe doe je dat? Als ik eerlijk vertel hoe het is gegaan gooi ik mijn eigen glazen in, vertel ik het niet ga ik weer op mn tenen lopen en kan er geen rekening worden gehouden met mijn (fysieke) beperkingen. Daar komt bij dat ik geen recente werkervaring meer heb, hoewel ik al die tijd vrijwilligerswerk doe maar dit telt schijnbaar niet mee. Ook mijn werkervaring van 30 jaar fulltime werken telt niet meer mee???

Door UWV Webcare op woensdag 20 juni 2018, 11:57

Hallo Sonja,

Hmmm, een lastige situatie inderdaad. Vertel je tijdens een sollicitatie wel of niet over je (ziekte) historie.

Ik kan me voorstellen dat het moeilijk is om het "gat" in je werkervaring voor zowel jou als je mogelijke nieuwe werkgever positief uit te leggen.

Een werkgever mag officieel geen vragen stellen over ziektes. Daar tegenover staat dat een werkgever er wel van uit mag gaan dat je solliciteert op een functie die je aankan en je eventuele beperkingen, die van invloed kunnen zijn op het uitvoeren van de functie, zelf meldt.

Het is belangrijk dat je hierin je eigen weg volgt. Heb je hulp nodig om te bepalen van voor jou de juiste weg is? Bespreek dat dan eens met iemand die jou helpt bij het vinden van een (leuke) passende baan.

1 van 2

Door UWV Webcare op woensdag 20 juni 2018, 11:58

2 van 2
Ontvang je op dit moment een WW-uitkering? Dan kun je dit bespreken met je adviseur werk. Stuur hiervoor een bericht via je Werkmap op werk.nl. Krijg je bijvoorbeeld een bijstandsuitkering, dan is je contactpersoon bij de gemeente de aangewezen persoon om samen met jou de juiste weg te bepalen.

Kijk ook eens bij onze sollicitatietips op werk.nl: https://www.werk.nl/portal/page/portal/werk_nl/werknemer/solliciteren/s… of volg de online training solliciteren: https://www.werk.nl/werk_nl/werknemer/solliciteren/ontwikkel-uzelf/onli….
Je kunt natuurlijk ook je verhaal delen binnen een lotgenotengroep. Mogelijk hebben zij ervaringen met solliciteren die ze graag met je delen.
Ik wens je in ieder geval heel veel succes met je sollicitaties.
Met vriendelijke groet,
Caren
UWV Webcareteam

Door Betty op zaterdag 8 december 2018, 23:06

Mijn zoon heeft.. 'gewoon'.. Gewerkt na zijn speciale basis school en vervolgonderwijs.
Hij is blijven plakken bij zijn laatste stageadres en toen het daar fout ging.. 36 urig contract werd na ongeveer zes jaar omgezet naar 26 uur per week... Wat hem als zelfstandig wonend in de problemen bracht met huurachterstand en wij hebben uitzetting kunnen voorkomen.
Hij laat zich dingen aansmeren door reclames en aan de deur.. Na schade en schande lijkt het nu beter te gaan. Hij heeft nu uitzend werk.. Al twee jaar. Werkgever weet niet van een beperking af.
Onlangs is hij na een psychologische test.. Waarbij hij o. A. Te weinig tijd voor alle vragen ervoer.. Afgewezen bij sollicitatie als vaste kracht.. Hij mag het werk wel als uitzendkracht.. Met nauwelijks reiskostenvergoeding blijven doen.
Nu komt mijn Vraag.
Stel dat de werkgever weet van zijn beperking.. Zou hij dan wel aangenomen worden? Collega's zijn erg blij met hem.. Telt dat niet? Hij rookt niet, drinkt niet, snuift niet..

Door UWV Webcare op maandag 10 december 2018, 11:07

Hallo Betty,

Wat goed dat je je vraag hier stelt of jouw zoon wel een vaste baan zou krijgen als de werkgever weet van zijn beperking.

Logisch dat je je dat afvraagt. Ik kan natuurlijk niet in het hoofd van de werkgever kijken, dus kan je daar geen antwoord op geven.

Wel kan ik met je meedenken.

Als je zoon door ziekte of handicap (lees hiervoor ook arbeidsbeperking) ondersteuning zoekt bij werk en/of inkomen, dan is er de mogelijkheid om een beoordeling arbeidsvermogen aan te vragen: https://www.uwv.nl/particulieren/arbeidsbeperkt/beoordeling-arbeidsverm…. UWV beoordeelt dan welke vorm van ondersteuning hij kan krijgen. Als je zoon wel kan werken maar bv niet het minimumloon kan verdienen dat kan hij wellicht een indicatie Banenafspraak krijgen. In dat geval nemen we hem op in het doelgroepregister.
1/2

Door UWV Webcare op maandag 10 december 2018, 11:09

2/2
Hij heeft dan meer kans op werk. Het is voor werkgevers namelijk financieel aantrekkelijk om iemand uit het doelgroepregister in dienst te nemen/houden:.
https://www.uwv.nl/particulieren/voorzieningen/voorzieningen-werk/detai…

Ik wens jullie veel sterkte en succes met het vinden van passende oplossing.

Met vriendelijke groet,

Petra
UWV WebcareTeam

Door Monique op maandag 17 december 2018, 21:01

Beste uwv. Heb vraag. Mijn zoon kan door lichamelijke beperking niet fulltime werken. Volgens uwv max 24 kan hij werken. Hij verdient niet genoeg om zelfstandig rond te komen en woont deels niet thuis gezien de afstand. Hij is momenteel na knap bezig zijn een exverslaafde en knokt. Hij is al 21. Krijg je eigenlijk via gemeente aanvulling? Vanuit participatie wet? Maar omdat je ouders werken heb je dan maar recht op deels bijstand uitkering? Zo participeert je dan toch niet mee?? Mvg mo

Door UWV Webcare op woensdag 19 december 2018, 12:11

Hallo Monique,
Begrijpelijk dat je graag wilt weten of jouw zoon recht heeft op een aanvulling op zijn inkomen. Knap dat hij zo knokt en inmiddels ex-verslaafde is.
Ontvangt jouw zoon een Wajong-uitkering van UWV? Dan kan hij een Toeslag op zijn uitkering aanvragen wanneer hij onder het sociaal minimum komt met zijn totale inkomsten. Meer informatie over de Toeslag van UWV en hoe je deze aanvraagt lees je hier: https://www.uwv.nl/particulieren/overige-onderwerpen/toeslag-van-uwv.
Krijgt jouw zoon een uitkering via de gemeente? Dan zou je bij de gemeente waarin hij woont na kunnen vragen welke mogelijkheden er zijn om hem aan te vullen in zijn inkomen.
Met vriendelijke groet,
Marjolein
UWV Webcareteam

Door Muta op woensdag 2 januari 2019, 16:35

Mij hebben ze beloofd na een werkfit traject te voorzien van een baan waar ik me veilig en prettig zou voelen. Ik heb mijn uiterste best gedaan en dat zagen ze ook. Na 3 maanden hebben ze mij verklaard voor instabiel omdat ze dat graag zo willen zien. Heb daar mensen zien werken die betaald kregen en helemaal niets mankeren. Met een beoordeling als OVERSPANNEN werken ze daar (VOLKOMEN ONTERECHT) en van mij verwachtten ze dat ik een jaar gratis moet werken tot ze iets passends voor me hadden. Vieze vuile oplichters. Nu na 2 jaar heb ik nog steeds geen werk.

Reactie toevoegen

Laat hieronder je reactie achter. Het betekent een verplicht veld

Reactie beperkt tot 1000 tekens, nog 1000 over

Deze website maakt gebruik van cookies. Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik ben akkoord